Sakene er alvorlige og dreier seg om tilfeller der det er brudd på forsikringsavtaleloven.
Totalt sett er det flere menn enn kvinner som svindler forsikringsselskapene. Men det er flest kvinner som svindler med syke- og uføreforsikringer.
– Dårligere økonomiske tider kan være medvirkende til at svindeltallene øker. Samtidig er mørketallene store, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.
På skadeforsikringsområdet er det svindel med innboforsikring, motorkjøretøy og reiseforsikring som ligger på svindeltoppen.
I skadeforsikringssakene er det i gjennomsnitt svindlet for 128.000 kroner, mens det på syke og uføreforsikringer i gjennomsnitt er svindlet for 1,3 millioner kroner.
Tallet på forsikringssvindlere under 29 år er økende, men svindlerne finnes i alle aldersgrupper og samfunnslag.
De fleste svindlerne melder inn en skade som i virkeligheten ikke har oppstått, eller de overdriver kravet i en faktisk skade.
Forsikringssvindel er kriminelt
Svindlerne risikerer politianmeldelse og også fengsel i de alvorligste sakene.
– Konsekvensene av forsikringssvindel er alvorlige. De som svindler på forsikringen, stjeler i praksis fra fellesskapet og forsikring er bygget på tillit. Samtidig er det viktig å påpeke at de aller fleste forsikringskunder er ærlige, sier Neverdal.
Forsikringssvindel er et samfunnsproblem. Forsikringsselskapene erfarer at kriminaliteten de siste årene har blitt mer komplisert og organisert.
– Utredning og forebygging av forsikringssvindel er derfor en viktig del i kampen mot organisert kriminalitet, sier Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.
Se hele rapporten